Énekes Utcai Állatorvosi Rendelő

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Babesiosis

Magyarországon a babesiosis meglehetősen gyakori. Bármely életkorú kutya megbetegedhet, a betegség kórokozója a Babesia canis.

Ha a heveny betegségben szenvedő kutyát nem kezelik, néhány nap alatt elhullik. A betegség alapos ismerete és így megelőzése nagyon fontos! A betegség legkisebb gyanúja esetén haladéktalanul állatorvoshoz kell menni, még aznap!

Az időben felismert babesiosis jól kezelhető, a betegség súlyos kártételében közrejátszó szövődmények visszafordíthatóak vagy megelőzhetőek. Viszont az elhanyagolt esetek kórjóslata, a betegség lefolyása és a legtöbbször fellépő szövődmények miatt sokkal rosszabb, vagy egyáltalán nem sikeres. Az állat gyógyíttatása sokkal nagyobb érzelmi és nem utolsó sorban anyagi terhet ró a tulajdonosra.

Sikeres kezeléshez szükség van a gazdi gyorsaságára is az állatorvos felkészültsége, gyors diagnózisa és lelkiismeretes munkája mellett.

Korábban a betegségen átesett kutyák gazdái – és más előrelátó gazdik – már akkor jelentkeznek nálunk a rendelőben, ha a kutyában vért szívott kullancsot találnak. Ilyenkor csírájában el tudjuk folytani a betgséget és átbeszéljük mi a legjobb védekezés a kullancsok és így e veszélyes és gyors lefolyású betegség ellen.

A a Babesia canisról annyit érdemes tudni , hogy ez egy egysejtű parazita, ami a kutya vörösvértestjeiben élősködik, és fertőzött kullancsok nyálával vérszíváskor kerül be a szervezetbe. A parazita a kullancs bélhámsejtjeiben szaporodik. Amikor a kullancs vért szív a paraziták a kutya véráramába kerülnek, a betegség lappangási ideje átlagosan 1 hét, de lehet akár csak 2 nap is! A babéziózis megjelenése, a kullancsok aktivitásával együtt erős évszaki ingadozást mutat, évente két csúccsal. Az első és a jelentősebb betegséghullám február végétől május végéig tart. Ekkor jelentkezik a megbetegedések több mint fele. A második esethalmozódást ősszel, szeptember elejétől november végéig észleljük.

Viszonylag kevés eset fordul elő a decembertől február elejéig terjedő téli és a június közepétől augusztus végéig terjedő nyári időszakban, vagyis akkor, amikor a terjesztő kullancs passzív, de sajnos ilyenkor sem lehetünk nyugodtak ilyenkor is védekezni kell állatorvosi kullancsírtó szerekkel (spot on cseppek és/vagy kullancsírtó nyakörv) a betegséget terjesztő kullancsok ellen.

Az év minden időszakában védjük kedvencünket a kullancsoktól, mert az állatorvosok tapasztalatai alapján a betegség egész évben előfordul!

A babesiosis tünetei

Rendszerint hamar felismerhető, hogy baj van, mert a betegség magas lázzal (akár 42°C), elesettséggel, étvágytalansággal, fáradékonysággal jár.

A parazita által szétrobbantott vörösvértestekből kiszabaduló vérfesték (haemoglobin) a vesén keresztül kiválasztódva a vizeletet “véresre”, csokoládébarnára színezi. A légzésszám és a pulzus nyugalmi állapotban is magas, a nyálkahártyák halvánnyá, “vértelenné” válnak, a nyirokcsomók megduzzadnak. Ha a beteget nem kezelik, néhány nap alatt elhullik.

Megelőzés:

  • Az év minden időszakában védjük kedvencünket a kullancsoktól, mert az állatorvosok tapasztalatai alapján a kullancsok aktivitása csak a nagyon hideg téli illetve a nagyon forró nyári időszakban csökken, ezen kívül mindig előfordul a betegség!
  • A kullancsok távol tartására szolgáló terméket csak állatpatikában vagy állatorvosi rendelőben vásároljunk, mert sajnálatos módon számos nem megbízható termék is van forgalomban a bolti piacon. Ezenkívül a számos nyakra csepegetethető (ún.: „spot on”) készítmény közül mindegyik hatás-területe más és más (legyek, rühatkák, szőrtüszőatka, bolha), amiről az állatorvos felvilágosítást tud nyújtani.
  • A kullancsokat távol tartó termékekkel kapcsolatban mindig tartsuk be a használati utasítás és az állatorvos utasításait. Vegyük figyelembe, hogy az ún.„spot on” termékek mindegyike kullancsok ellen 4 hétig (=28 nap) garantál védettséget, azaz ezután (vagy néhány nappal korábban) újra fel kell helyezni azt. Mivel a néhány napos csúszás is nagyon veszélyes lehet, célszerű a „csepegtetés” időpontját az kutya oltási könyvében vagy naptárban feljegyezni.
  • A kullancs elleni nyakörvek hosszabb védettséget (5-6 hónap) biztosítanak, de azokat az állatnak mindig szorosan kell viselni, nem szabad levenni, az állatot nem szabad fürdetni. A néhány hónap alatt képződött zsíros réteget a nyakörvről száraz ruhával le kell törölni.
  • A különféle porok, az állat helyének permetezése, egyéb módszerek igazán nem váltak be az állatok megfelelő védelmére.
  • 1 éve létezik hazánkban védőoltás a Babesiosis ellen, eddig jó tapasztalatok vannak vele. Még átfogó tapasztalatok és így kialakult állatorvosi vélemény nincs a vakcináról. Jöjjön be hozzánk és elmondjuk pro és kontra érveinket!
  • Ha az állatban a rendszeresen (és helyesen) is alkalmazott készítmények mellett is találunk kullancsot (sajnos a gyártók max. csak 95-99%-os hatékonyságot garantálnak), azt mihamarabb távolítsuk el és az elkövetkezendő napokban nagy figyelemmel kísérjük kedvencünket, az első betegségre gyanús jelnél vigyük el az állatorvoshoz!
  • Ha a kutya kifejezetten ki van téve a kullancsfertőzésnek, mert sokat jár erdőben, bokros-fás helyeken, kombináljunk többféle védekezési módszert pl.: ultrahangos riasztó + spot on. Esetleg ilyen esetekben szóba jöhet a Babesiosis „ellenszerének” (Imizol injectio) a megelőző célú alkalmazása, amely 1 hónapos védelmet ad, de egyéb kullancsok által terjszetett betegségek ellen nem véd!

Creativ Slave 2011

Állatklinika