Énekes Utcai Állatorvosi Rendelő

Énekes utcai állatorvosi rendelő - Rákospalota

Védőoltások

A  védőoltás (vakcina) egy adott betegség gyengített, inaktivált kórokozóját tartalmazza. Beadásával a szervezetben immunitás alakul ki az adott kórokozóval szemben.
Az oltással beadott gyengített kórokozó betegséget nem okoz, viszont aktiválja a fehérvérsejteket, amelyek ezután ellenanyagokat termelnek. Ha az állat később a kórokozóval találkozik, akkor ezek az ellenanyagok kapcsolódnak hozzá, és az immunrendszer elpusztítja azelőtt, hogy betegséget okozna.

Ez a védelem általában nem elég erős az állat élete végéig, ezért rendszeresen (évente) szükség van emlékeztető oltásokra. Az oltások két csoportra bonthatók.

A veszettség elleni oltás minden kutyának kötelező. Magyarországon rendelet írja elő a kutyák veszettség elleni oltását (és féreghajtását!). A rendelet szerint minden három hónapos kort elért kutyát be KELL oltani veszettség ellen, majd ezt az oltást fél éven belül meg kell ismételni. A felnőtt kutyák vakcinázását évente ismételni szükséges.

Nem kötelező, de ajánlott a kutyák súlyos fertőző betegségek elleni vakcinázása is. Az alábbi betegségek ellen ajánlott a védekezés: szopornyica, parvovírusos bélgyulladás, fertőző májgyulladás- Adenovírus, leptospirozis, parainfluenza.

Szükség lehet még Lyme-kór, kennel köhögés, coronavírusos bélgyulladás, bőrgombásodás elleni vakcinára is, attól függően, hogy e kórokozók előfordulása mennyire valószínű a kutya környezetében.

Oltás után általában minimum 10-14 nap szükséges a megfelelő védettség kialakulásához. Kölyökkutyákat pedig nem ajánlatos az oltási sor befejezése előtt kutyák közé vinni, illetve az utcán sétáltatni. Miután a kutyák átestek kölyökkori oltásaikon, a vakcinázást ajánlott megismételni minden évben, hogy a memóriasejtek mennyisége mindig megfelelően magas szinten maradjon.

A veszettség elleni oltás évente kötelező, a kutyabetegségek elleni vakcinák pedig a kutya érdekében nagyon ajánlott.

Fontos, hogy az oltás idejében az állatnak teljesen egészségesnek kell lennie. Ha a kutya betegen kapja a vakcinát, akkor nem biztos, hogy megfelelő védelem alakul ki.
Előfordul, hogy oltás után enyhe bágyadtság, levertség jelentkezik, ami 1-2 napon belül elmúlik. Esetenként, érzékenyebb állatokban az oltás helyén egy kis csomó jelenhet meg a bőr alatt, ami egy-két héten belül elkezd kisebbedni, és magától eltűnik.

Kivételes esetekben súlyosabb, allergiás reakció is jelentkezhet. Ennek tünetei lehetnek: lihegés, nyálzás, hányás, a pofa megduzzadása (vízilófej). Ha ilyen tüneteket tapasztal, kérjük azonnal hívja fel orvosát.

Creativ Slave 2011

Állatklinika