Énekes Utcai Állatorvosi Rendelő

Bolhás kutya

Bolhásság

A bolhásság a kutyák és macskák nagyon gyakori problémája. A bolhák kedvenceinket csípésükkel nyugtalanítják, és kellemetlen meglepetéseket okozhatnak a gazdik számára is.

A csípéseken felül, az arra érzékeny kutyákban, allergiás reakciót válthatnak ki. A bolhanyál-allergiás kutya akár egyetlen csípéstől is extrém vakaródzásba kezdhet, és néhány órán belül véresre rághatja-kaparhatja magát. Ez leggyakrabban a faroktő tájékán jelentkezik.

Bolhás macska

Bolhásságtól szenvedő, vakaródzó macska

Kistestű, fiatal kutyáknál és kölyökmacskáknál a bolhafertőzöttség vérszegénységhez is vezethet.

Mindezeken felül a bolhák a terjesztői a kutyák uborkamagképű galandférgének (Dipylidium caninum) is. Ezért fontos a bolhaellenes kezelést minden esetben féreghajtással is kiegészíteni.

Bolhás kutya

Bolha miatt vakaródzó kutyus

A bolháktól megszabadulni, főleg masszív fertőzöttség esetén, nem egyszerű feladat. A bolhák fejlődési ciklusa az állaton és környezetében is zajlik. Csak a kifejlett bolhák tartózkodnak kedvencünkön, a peték, lárvák és a rendkívüli ellenálló képességű bábok a környezetben fejlődnek. Ezért nagyon fontos, hogy az állat bolhaellenes kezelése (spot-on, jó minőségű nyakörv) mellett nagy gondot fordítsunk a takarításra is. Bárhol, ahol kutyánk vagy macskánk megfordul, alapos porszívózás-felmosás szükséges. A fekhelyeket, takarókat ki kell mosni, a kutyaházat ki kell fertőtleníteni. Végül speciális rovarirtó spray-vel is ajánlott befújni a szőnyegeket, kanapékat, padlórepedéseket. Teljes bolhamentességet általában 3-4 hónapig tartó rendszeres spot-on kezeléssel és többszöri alapos takarítással érhetünk el.

 

Videó a bolhásságról

A tappancsvilag.hu videója a bolhásságról

Creativ Slave 2011

Állatklinika