Énekes Utcai Állatorvosi Rendelő

Kutya oltás

Védekezés és megelőzés a Babesiosis ellen

  • Az év minden időszakában védjük kedvencünket a kullancsoktól, mert az állatorvosok tapasztalatai alapján a kullancsok aktivitása csak a nagyon hideg téli illetve a nagyon forró nyári időszakban csökken, ezen kívül mindig előfordul a betegség!
  • A kullancsok távol tartására szolgáló terméket csak állatpatikában vagy állatorvosi rendelőben vásároljunk, mert sajnálatos módon számos nem megbízható termék is van forgalomban a bolti piacon. Ezenkívül a számos nyakra csepegetethető (ún.: „spot on”) készítmény közül mindegyik hatás-területe más és más (legyek, rühatkák, szőrtüszőatka, bolha), amiről az állatorvos felvilágosítást tud nyújtani.
  • A kullancsokat távol tartó termékekkel kapcsolatban mindig tartsuk be a használati utasítás és az állatorvos utasításait. Vegyük figyelembe, hogy az ún.„spot on” termékek mindegyike kullancsok ellen 4 hétig (=28 nap) garantál védettséget, azaz ezután (vagy néhány nappal korábban) újra fel kell helyezni azt. Mivel a néhány napos csúszás is nagyon veszélyes lehet, célszerű a „csepegtetés” időpontját az kutya oltási könyvében vagy naptárban feljegyezni.
  • A kullancs elleni nyakörvek hosszabb védettséget (5-6 hónap) biztosítanak, de azokat az állatnak mindig szorosan kell viselni, nem szabad levenni, az állatot nem szabad fürdetni. A néhány hónap alatt képződött zsíros réteget a nyakörvről száraz ruhával le kell törölni.

Kutya oltás

 • A különféle porok, az állat helyének permetezése, egyéb módszerek igazán nem váltak be az állatok megfelelő védelmére.
 • 1 éve létezik hazánkban védőoltás a Babesiosis ellen, eddig jó tapasztalatok vannak vele. Még átfogó tapasztalatok és így kialakult állatorvosi vélemény nincs a vakcináról. Jöjjön be hozzánk és elmondjuk pro és kontra érveinket!
 • Ha az állatban a rendszeresen (és helyesen) is alkalmazott készítmények mellett is találunk kullancsot (sajnos a gyártók max. csak 95-99%-os hatékonyságot garantálnak), azt mihamarabb távolítsuk el és az elkövetkezendő napokban nagy figyelemmel kísérjük kedvencünket, az első betegségre gyanús jelnél vigyük el az állatorvoshoz!
 • Ha a kutya kifejezetten ki van téve a kullancsfertőzésnek, mert sokat jár erdőben, bokros-fás helyeken, kombináljunk többféle védekezési módszert pl.: ultrahangos riasztó + spot on. Esetleg ilyen esetekben szóba jöhet a Babesiosis „ellenszerének” (Imizol injectio) a megelőző célú alkalmazása, amely 1 hónapos védelmet ad, de egyéb kullancsok által terjszetett betegségek ellen nem véd!

 

Creativ Slave 2011

Állatklinika